Over deze campagne

Dit is een campagne van de Fractie De Groenen/Vrije Europese Alliantie in het Europees Parlement.

Het internet is een machtig instrument dat ons in staat stelt om wereldwijd te communiceren, om elkaar te ontmoeten, om netwerken op te bouwen en krachten te bundelen, om toegang te krijgen tot informatie en cultuur, en om politieke meningen te uiten en te verspreiden.

Help ons ervoor te zorgen dat de EU-regels voor illegale inhoud zo sterk mogelijk zijn, zodat de rechten van iedereen online worden gewaarborgd: We hebben uw input nodig om een conceptwet te crowdsourcen en om gebruikersverhalen van take-downs te verzamelen.

Helaas filteren en modereren platforms zoals Youtube, Instagram, Twitter en TikTok met veel nevenschade: te vaak blijft haatdragende content, vooral gericht op minderheidsgroepen, online. Aan de andere kant worden legitieme berichten, video’s, accounts en advertenties verwijderd en maken de platforms het moeilijk om dit aan te vechten. Dit heeft ernstige gevolgen voor de vrijheid van meningsuiting online.

De komende Europese wetgeving, de zogenaamde Digital Services Act, zal onder meer de wetgeving moderniseren over hoe online platforms zoals Facebook of Twitter moeten omgaan met illegale online content en hoe content kan worden gemarkeerd en verwijderd (het zogenaamde “Notice and Action”-mechanisme). Het is een geweldige kans om oplossingen te vinden voor een aantal grote problemen: ervoor zorgen dat effectieve klachten- en verhaalmechanismen beschikbaar zijn op alle platforms en dat de melding en verwijdering van schadelijke inhoud aanzienlijk zal verbeteren.

Deze campagne wordt gecoördineerd door Europarlementariër Alexandra Geese samen met Europarlementariërs Marcel Kolaja, Kim van Sparrentak, Patrick Breyer en Sergey Lagodinsky. Wil je meer informatie over deze campagne neem dan contact met ons op via email anna.czerwoniec@europarl.europa.eu

Deel hier!

Scroll naar boven